De wet van Amara
Het geven van advies betekent vaak ook balanceren langs clichés en tegeltjes (en soms is de uitkomst van een advies op zichzelf een clichématig tegeltje).
Beeldspraken, metaforen en vergelijkingen kunnen helpen om de discussie verder te brengen. Maar wanneer is een opmerking nuttig of wanneer is het gewoon een cliché dat op tafel wordt gegooid?
Bij issues en crises gebruik ik vaak een verwijzing naar één bepaalde wetmatigheid, die betrokken toch vaak houvast geeft op zo’n moment: de wet van Amara. Roy Amara was een wetenschapper en futuroloog. Hij was zelfs een tijdje voorzitter van het Institute for the Future, een non-profit denktank die ontstond als spin-off van de RAND Corporation. Op enig moment muntte hij de volgende stelling, die bekend is geworden als de de Wet van Amara:
We tend to overestimate the effect of a technology in the short run and underestimate the effect in the long run.
Zijn uitspraak had specifiek betrekking op de ontwikkeling van nieuwe technologieën (ChatGPT, anyone?). Maar het is dus ook toepasbaar bij crises en issues. Op zo’n moment lijkt de crisissituatie alles te overheersen. Soms is het zelfs moeilijk om voorbij de toestanden en misschien wel paniek van het moment te kijken. Alles moet wijken en wat niet bijdraagt aan het oplossen van de crisis lijkt nutteloos. Dan is het goed om stil te staan bij wat Amara formuleerde. Zodat je toch al wat nadenkt over de impact voor jouw organisatie op de langere termijn.